Többet ésszel, mint erővel…

beszelgetes

A cikk a Kulturtapas oldalán jelent meg.

Használjuk fel az agykutatás eredményeit a nyelvtanulás megkönnyítésére!

Mostanában szinte minden napra jut egy-egy új tudományos felfedezés, amit az agykutatók, pszichológusok, neurológusok és egyéb – „lógusok” követnek el. És ha már így van, nézzük meg, mit tudunk ebből mi, nyelvtanulók hasznosítani, hogy könnyebben, gyorsabban és tartósabban megtanuljuk a választott idegen nyelvet.

Ne félj, nem fogok dopaminreceptorokról és a magnetoenkefalográfiáról beszélni! A cikk további részében egyetlen ilyen „csúnya”, idegen szóval sem fogsz találkozni, – garantálom, hogy mindent érteni fogsz, még akkor is, ha biológiából kettes voltál a suliban.


Lelkesedés, motiváció, pozitív érzelmek, humor

Az agy akkor fejlődik a legjobban, ha pozitív érzelmek kötődnek ahhoz, amit csinálunk. Ez gyerekekre és felnőttekre egyaránt igaz.

Remélhetőleg neked is volt már olyan tapasztalatod, hogy egy szeretett tanár tantárgyát sokkal jobban tudtad, mint a többit, vagy éppen szerelembe estél egy külföldivel és erőfeszítés nélkül tanultad meg az ő anyanyelvét.

Ebből az is következik, hogy a sikertelenség nem a képességek, hanem a motiváció hiányát jelzi.

Bővebben lásd itt, a 7. pontban:
http://monsooninfo.blog.hu/2015/03/27/az_agykutatas_10_meglepo_eredmenye

Hogyan tudod ezt hasznosítani a nyelvtanulásban?
Hát – szeress bele valakibe 🙂 Ha ez nem járható út, mert már boldog párkapcsolatban élsz, akkor keress vicceket, rövid vicces történeteket, nézd a kedvenc sorozatodat a tanult nyelven vagyis próbáld a nyelvtanulást kellemes hobbiként felfogni és ne nyűgként, félelmetes mumusként.


Emlékezet, tanulási tölcsér

Lehet, hogy hallottál már a tanulási tölcsérről.

tanulási_tolcser_nagy

A lényege az, hogy minél aktívabban, minél több érzékszervet használva tanulj. Ha csak olvasol valamit, azt nagyon hamar elfelejted, de ha beszélsz, eljátszod a történetet, akkor sokkal jobban megmarad. Már az is jó, ha látod és hallod is, vagyis ha videókat, filmeket nézel a tanult nyelven.
Spanyol tanuláshoz például itt találsz videókat: http://videoele.com/Curso.html

Lehet, hogy hallottál már az agykontroll memóriafogas technikájáról. Itt előre megtanult szó- és számlistához kötöd a megjegyezni kívánt szavakat. Ez is egy működőképes módszer. Vagy itt van egy teljes blogbejegyzés a szótanulásról ahol további módszerekről olvashatsz:
https://otevotnyelv.com/hatekony_szotanulas/


Többfajta intelligencia létezik

Robert J. Sternberg elmélete szerint minden ember háromfajta intelligenciával rendelkezik: analitikus, kreatív, gyakorlati. Ezeket különféle dolgokhoz használjuk. A kreatív intelligenciát új dolgok kitalálásához; az analitikusat problémamegoldáshoz, döntéshozáshoz és a gyakorlatit az automatikusan végrehajtott tevékenységekhez.

A gyakorlati intelligencia kell például az autóvezetéshez, a gyalogláshoz és a beszédhez is.
Sok nyelvtanuló túlnyomórészt az analitikus intelligenciáját használja nyelvtanulás közben (szabályok megtanulása) és nagyon keveset a gyakorlatit. Pedig az ideális a 30%-70%-os arány lenne, vagyis az idő 30%-ában tanulj új nyelvtani dolgokat és 70%-ában gyakorold azt!

Vagyis ne lepődj meg, hogy ha csak a nyelvtani szabályokat magolod, attól nem fogod őket tudni alkalmazni. Például ha a spanyol kötőmódot tanulod, akkor találj ki butuska vagy vicces példamondatot mindegyik esetre és azokat mondogasd magadnak. Pl. Me alegro de que tú seas cocodrilo. (Örülök, hogy krokodil vagy. – és a legjobb barátodat/szerelmedet/anyukádat elképzeled krokodilként. Ezek után biztosan nem fogod elfelejteni, hogy az érzelmet kifejező főmondatok után, ha a főmondat és a mellékmondat alanya különbözik, akkor kötőmódot használunk. Ugye, hogy sokkal jobb a krokodil, mint a szabály?)


Nyelvtanulás és sport

A mozgás javítja a véráramlást, így az agyét is, ha pedig jobb a véráramlás az agyunkban, akkor sokkal könnyebben sajátítjuk el a tananyagot. Ezen kívül a testmozgás csökkenti a stresszt, jobb hangulatra derít és tovább tudunk figyelni, koncentrálni. A rendszeres mozgás növeli a koncentrációs készséget és csökkenti a depresszióra való hajlamot. És itt visszautalnék, a pozitív érzelmek, humor részre.

Remélem olvastál olyat, amit hasznosítani tudsz a saját életedben, ami legalább egy picit segít neked a nyelvtanulásban.

Zárásként pedig térjünk vissza a címhez. Tudod-e, hogy hogyan mondják a spanyolok a „Többet ésszel, mint erővel”-t? Más vale maña que fuerza.