Mennyi minden van egy spanyol nyelvkönyvben!?

Azt hiszed, hogy a nyelvkönyvből csak magát a nyelvet fogod megtanulni? Akkor nagyon tévedsz, mert egy jól megírt nyelvkönyv sok-sok érdekességet tartogat a számodra. Nézzük meg ilyen szemmel a spanyol kiadású tankönyveket!

monosleyendo

Szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor a szocialista nyelvkönyvekből tanultunk kötelezően oroszul. Általános iskolában nekem még volt „szerencsém” olyan orosz tankönyvhöz, amiben a Vörös tér, a kolhoz meg a gyár volt a fő téma. Nem is tanultunk meg oroszul sok év alatt sem. Ezt persze nem csak az uncsi tankönyvnek lehet betudni, hanem az is hozzájárult, hogy a hétköznapi életben senki sem használta az oroszt. Még ha meg is tanultuk volna, a szovjet katonákhoz biztosan nem megyünk oda beszélgetni csak úgy.

Aztán gimiben elkezdtem a spanyolt tanulni. Itt is olyan tankönyvünk volt, amiben felbukkantak a kubai úttörők, de arra is emlékszem, hogy a második kötetet Sajdik Ferenc, a híres karikaturista illusztrálta. Sokkal szórakoztatóbb volt ezeket bámulni órán, ha már nagyon untuk a tanárt. Szóval azért némi fejlődés mutatkozott e téren 1990 előtt is.

Ma viszont már elárasztanak bennünket a jobbnál jobb nyelvkönyvek. Milyen szerencse! Szépek, színesek – na jó, drágák is, de azért ne felejtsük el, hogy rengeteg munka van egy ilyen könyv elkészítésével. És végre nem érdektelen, agyonpolitizált témákról szólnak, hanem olyasmikről, amikről megmozgatják a tanulók fantáziáját és amikről tényleg lehet beszélgetni nyelvórán.

gente

Magyarországon a Gente az egyik legismertebb spanyolországi spanyol nyelvkönyvcsalád, ezért ezekből szemezgetek. A Gente 1-ből már kezdőként megtudhatod, hogy a spanyolok keveset alszanak. A szomszédos országokhoz képest átlagosan 47 perccel (!) kevesebbet. Ennek az az oka, hogy későn vacsoráznak (este 9-10 körül) és így még később fekszenek le (éjfél és hajnali 1 között). És a te bioritmusod milyen? Koránkelő pacsirta vagy vagy éjjeli bagoly? Bejönne neked a spanyol életmód?

alvas

Ugyanebből a könyvből megismerheted Jordi Sangenís-t, aki a barcelonai Golondrinas nevű sétahajókat vezeti májustól szeptemberig, míg télen pihen és egzotikus országokba utazik a barátnőjével. Télen olcsóbbak a repülőjegyek és a szállások, így megengedhetik maguknak, hogy 2 hónapot Mexikóban, 6 hetet Ausztráliában és 2 hetet Romániában síelve töltsenek minden évben. Neked tetszene ez az életforma?

Vagy olvashatsz a Camino de Santiagóról (más néven Camino Francés, mert Franciaországból indul), amely egy középkori eredetű zarándokút Szent Jakab sírjához, amit évről évre egyre több ember jár végig. Elmennél-e 800 km-t gyalogolni? Vagy esetleg már voltál is?

043

A kulturális sokkról is van egy vicces olvasmány. Egy spanyol és egy skandináv fickó ugyanannál a multinál dolgozik. Amikor a spanyol utazik északra, a városközponttól 15 km-re lévő hotelben foglalnak neki szobát, mondván, hogy milyen szép, csendes helyen van. A spanyol meg azt gondolja, hogy milyen unalmas, még egy bár sincs, ahol ihatna, vagy ehetne pár tapas-t. Amikor pedig a skandináv utazik Madridba, ő persze egy városközponti hotelben kap szobát, jó zajos környéken, mert a spanyolok úgy gondolják, így könnyen el tud menni szórakozni este, van egy csomó bár a közelben.

És te dolgoztál-e már nemzetközi környezetben? Milyen félreértések voltak a kulturális különbségek miatt? Ha nem is dolgoztál még ilyen helyen, biztosan ismersz olyan szokásokat, ami egy-egy népre jellemző és mi magyarok furcsának találjuk.

A Gente 1 munkafüzetében is vannak vicces feladatok, pl. mint jó barátnő, javítsd ki Valentinát, akinek rossz a memóriája és nem emlékszik pontosan, hogy mikor vacsorázott Alfredóval vagy mikor squash-olt Herminiával, tegnap vagy tegnapelőtt. „Én mindenre emlékszem” típusú embereknek tökéletes feladat. 🙂 Te is kijavítod a barátaidat? Bevallom, velem előfordul…

A Gente 2-ben még érdekesebb dolgok vannak, hiszen ha azt használod, akkor már egy csomó dolgot megértesz és el tudsz mondani spanyolul. A munkafüzetben például az egyik feladatban kiszámolhatod, hogy a statisztikák szerint hány évig fogsz élni. Ezt a nemed, a végzettséged, a munkád, a családod, stb. befolyásolja. Kíváncsi lennél rá? Vagy úgy vagy vele, hogy jobb azt nem tudni?

josno

Vagy egy kis önismeret: elgondolkodhatsz azon, hogy mi a három legjobb és a három legrosszabb tulajdonságod.

A szórakozásról szóló részben megismerheted a „Les Luthierscsoportot. Ez egy öttagú argentin zenekar, akik saját készítésű hangszerekkel kísérve adnak elő vicces dalokat, illetve humoros jeleneteket mutatnak be a dalok között. Kicsit olyanok, mint nálunk a L’art pour l’art társulat.

Az egészséges életmódról szóló fejezetben olyan diétákról is hallhatsz, amikről eddig nem is tudtad, hogy léteznek. Nekem ilyen volt például a „dieta del astronauta”, az űrhajós diéta.

Vagy azt például tudtad, hogy a mosógép több, mint 100 éves találmány? 1901-ben konstruálta az elsőt Alva Fisher, ami még csak egy dob volt benne szappanos vízzel, meg egy motor, ami forgatta azt. Kicsit egyszerűbb, mint a mai „hatodik érzékes” gépek, nem?

A példákat még sokáig sorolhatnám arról, hogy mi minden van a Gente könyvekben, de remélem, kedves olvasó, hogy előbb-utóbb megismerkedsz a spanyol nyelvvel és akkor majd elolvashatod te magad. Ehhez egy kis segítség:

Ha a fentieket olvasva kedvet kaptál a spanyol tanuláshoz, próbáld ki kényelmesen, otthonról. Iratkozz fel itt az ajándék online spanyol tanfolyamomra, amit teljesen kezdőknek készítettem.